See õhtu, mil ma enam ei lugenud kaotusi

cupheadltd

Member
Aug 17, 2025
55
0
6
Mul oli olnud kolm nädalat halba õnne. Esimene asi hommikul – kadunud võtmed. Siis buss jäi tulemata. Lõpuks ostsin uued kõrvaklapid, kuid need läksid katki kolmanda päevaga. Tööl oli pingeline projekt, ülemus karjus iga asja peale, ja õhtul kukkusin veel jalgrattaga kaare peal. Sellist nädalate pikkust imelikku õnnetust, mida sa ei oska kuhugi panna. Istusin neljapäeva õhtul kodus, kass vahtis mind nagu ma oleksin mingi eksponent. Istusin diivanil, sõin kuiva kreekerit ja mõtlesin: “Mis veel võiks valesti minna?”
Ei mingit erilist põhjust. Lihtsalt tüütus. Olin juba tunde veetnud telefonis, kerides neid mõttetuid videoid. Siis meenus, et mu sõber Marko rääkis kunagi ühest saidist, kus ta mängis mingit lihtsat mängu “lihtsalt aja ajamiseks”. Ma polnud kunagi varem tõsiselt kasiinos mänginud. Aga tol õhtul mõtlesin: “Miks mitte? Sama hästi võin proovida midagi, mis toob kasvõi sekundiks teise mõtte.”
Avasin brauseri ja kirjutasin aadressi. Kõlas tuttavalt. See oli https://vavada.solutions/et/ – disain oli üllatavalt selge. Pole mingit vilkuvat värvipommi, pole hüppavaid aknaid. Tundus nagu keegi oleks mõelnud sellele, et inimene ei pea end rumalana tundma, kui ta siia satub. Registreerisin end nimega "KarpKolm". Miks? Sest mu kass hüppas just kolmandat korda aknalaualt alla. Ma ei võtnud seda tõsiselt. Laadisin sisse kakskümmend viis eurot. Oma reegel on alati olnud: see raha on kulunud juba siis, kui seda sisse kannad. Nii et ei mingit kahjutunnet.
Esimene mäng, mida proovisin, oli puuviljateemaline. Ma ei mõelnud üldse võidule. Lihtsalt vajutasin nuppu ja vaatasin, mis juhtub. Kaheksa korda järjest – mitte midagi. Või noh, vahel väikseid summasid, aga kadusid kohe tagasi. Ma ei ärritunud. See oli isegi naljakas. Mõtlesin, et olen justkui need vanad mänguautomaadid, mida lapsepõlves kaupluse ees nägin – nad lihtsalt neelavad münte.
Siis vahetasin mängu. Võtsin millegi, mis meenutas vanu seikluslugusid. Seal olid kaardid ja aardelaegas. See tundus lihtsam. Ja ma hakkasin aeglaselt võitma. Esmalt kolm eurot. Siis viis. See polnud suur asi, kuid see tekitas kerge naeratuse. “Hea küll,” mõtlesin, “vähemalt ei kaota ma kõike.”
Tund aega hiljem olin mänginud edasi-tagasi. Vahel võitsin, vahel kaotasin. Aga siis tuli see hetk. Ma ei mäleta isegi mängu täpset nime. See oli mingi kullakaevanduse teema. Seal olid tõstukid, töölised, ja üks hall habemega vanamees. Ma pandin neli eurot. Vajutasin. Ekraan hakkas vilkuma. Esimese hooga arvasin, et tehniline rike. Aga ei. See oli võit. Kogusumma hüppas 47 eurolt 158 euroni. Ma ei saanud aru. Vaatasin veel kord. Jah, 158.
Ma ei karjunud ega hüpanud. Istusin lihtsalt paigal, kass mu kõrval, ja vaatasin ekraani. Siis naeratasin. Päris lai naeratus. Mitte sellepärast, et raha oli palju, vaid sellepärast, et need kolm nädalat halba õnne olid korraks kadunud. Keegi ei karjunud mu peale. Miski ei kukkunud katki. Ma olin lihtsalt üksi toas, öösel, ja numbrid muutusid minu kasuks.
Ma oleksin võinud lõpetada. Aga ma polnud veel isegi aru saanud, mis juhtus. Nii et jätkasin. Väiksemate panustega. Mängisin ettevaatlikult, nagu vana mees malet. Ja mäng vastas mulle sama rahulikult. Kümme, kakskümmend, viisteist. Tund aega hiljem olin tasakaalus umbes 220 eurot. Tegin väljavõtte. Mitte sellepärast, et ma ei usaldanud, vaid sellepärast, et tahtsin tunda seda tunnet – et raha on minu käes.
Öösel kell kaks istusin veel köögis. Jõin teed. Vaatasin pangakonto numbrit. Ma polnud rikas. Aga ma teadsin, et homme saan osta uue kruvikeerajate komplekti (vanad olid roostes), maksta ära telefoniarvete viivised ja võtta kassile korralik toit. Need olid asjad, mis olid oodanud mitu kuud. See oli minu võit.
Järgmisel päeval läksin tööle kergema südamega. Isegi kui ülemus karjus, ma ei võtnud seda isiklikult. Sest ma teadsin, et eelmisel õhtul juhtus midagi, mis ei olnud unistus. See oli päris. Ja ma ei muutunud kasiinomänguriks. Ma ei hakka iga päev mängima. Aga ma lubasin endale, et kui tunnen, et elu on liiga must, võin ma teha asja, mis ei nõua palju – avada arvuti, teha kaks klõpsi ja tunda seda kerget elevust.
Märtsi lõpus, kui vihma sadas juba teist päeva, astusin uuesti sisse https://vavada.solutions/et/ – seekord mitte lootusega, vaid uudishimuga. Mängisin natuke aega, kaotasin väikese summa, naersin selle peale ja sulgesin ära. See ei tee minus sõltlast. See teeb minus inimese, kes teab, et vahel on õnne vaja lihtsalt selleks, et meelde tuletada: halvad nädalad saavad otsa. Nii nagu hea mängu seeria ei kesta igavesti, ei kesta ka ebaõnn.
See õhtu õpetas mulle ühe asja: kui sa ära annad lootuse, võidad sa juba sellega, et proovid. Ja kui tuleb ka rahaline võit, on see lihtsalt boonus. Minu 220 eurot on nüüd ammu kulunud. Aga tunne, mis ma tol õhtul tundsin – see on siiani sees. Iga kord, kui elu viskab mu jalge ette kivirahne, mõtlen sellele kullakaevanduse mängule. Ja naeratan. Sest tegelikult on õnn vahel lihtne. Pole mingit salaplaani. Pole imesid. Lihtsalt õige hetk, tagasihoidlik ootus ja paar klõpsi.